ids Interieur – Behangwerken

IDS Interieur en Decoratie – Mark Gijbels – Averbodeshof 7 – 3550 Heusden-Zolder – Tel: +32(0) 495 516581 – email: info@idsinterieur.be

Bekijk hier onze realisaties


Behang is Trendy

Behang is opnieuw trendy.   De laatste jaren is zowel de kwaliteit als het aantal soorten behang enorm toegenomen.  Betere materialen en een toename van kleuren en vormen zorgen voor een eindeloze waaier van mogelijkheden.

Wie echt mee wil zijn combineert vaak schilder- en behangwerken in één en dezelfde ruimte, werkt met contrasterende kleuren en motieven en speelt met licht.  Ook de functie en het beloop van de te behangen ruimte spelen een belangrijke rol.   Of het nu gaat over een gang, een keuken, een woonkamer of een kinderkamer… elke ruimte heeft zijn eigen specifieke eisen en normen, zijn voor- en zijn nadelen.

IDS Interieur helpt u  bij het maken van de juiste keuze zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Hieronder bespreken we de meest gebruikte soorten behang van het moment


Papierbehang

Papierbehang is nog steeds zeer populair.  De keuzen uit kleuren en motieven lijkt eindeloos.  En wie kiest voor IDS Interieur kan rekenen op een perfect resultaat.Papierbehang is nog steeds zeer populair.  De keuzen uit kleuren en motieven lijkt eindeloos.  En wie kiest voor IDS Interieur kan rekenen op een perfect resultaat.

Kort door de bocht zijn er drie groepen van papier behang:

 • Simplex of één laags;
 • Duplex of twee laags;
 • Rauhfaserbehang.

Simplex behang bestaat uit slechts één laag papier en is de meest goedkope oplossing.  Het wordt minder en minder gebruikt omdat de oneffenheden in de muur vaak zichtbaar blijven en het toch net iets minder stevig is dan de andere soorten behangpapier.

Duplex papierbehang wordt meer en meer de regel.  Het is verkrijgbaar in een gladde en in een reliëfuitvoering.  Kleine oneffenheden op de muur kunnen tot op zekere hoogte weggewerkt worden.

Rauhfaserbehang bestaat uit twee lagen waartussen houtvezels zijn verwerkt. Dergelijk behang laat zich goed overschilderen.

Afwasbaar behang

Afwasbaar behang is zeker in een keuken of een wasruimte een must.  Het is bijzonder onderhoudsvriendelijk en heeft een merkelijk langere levensduur dan “standaard” behangpapier.

Omwille van hun kenmerken worden in regel vinyl-, vlies- of glasvezelbehang gebruikt.

Muurstickers

Muurstickers zijn uitermate geschikte om te spelen met kleuren en 3D- effecten.  Ze zijn als het ware de persoonlijke finishing touch voor uw pas behangen muur.  Tot voor enkele jaren werden ze hoofdzakelijk geplakt in kinderkamers.  Thans is het gamma en de kwaliteit dermate groot dat ze zich ook lenen voor woonkamers, bureaus of keukens.

Vliesbehangpapier

Vliesbehang, ook wel snelbehang genoemd, wordt vaak gebruikt bij renovatiewerken.  Werd dergelijk behang in eerste instantie gebruikt voor probleemmuren, dan is het ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor klassiek behang.Vliesbehang, ook wel snelbehang genoemd, wordt vaak gebruikt bij renovatiewerken.  Werd dergelijk behang in eerste instantie gebruikt voor probleemmuren, dan is het ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor klassiek behang.

Heel wat voordelen.

 • stevig en licht dankzij de combinatie van vlies en de papieren of vinylen toplaag;
 • ideaal om probleemmuren aan te pakken;
 • relatief makkelijk aan te brengen omdat de lijm enkel op de muur wordt uitgesmeerd;
 • merkelijk snellere droogtijd wat de kans op scheuren en vlekken tijdens de werkzaamheden quasi herleid tot nul;
 • uitermate geschikt om platfonds te behangen;
 • een breed gamma van dessins, motieven en kleuren;
 • makkelijk te overschilderen;• milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar;• vaak gebruikt als onderlaag.

Overschilderbaar behang

Overschilderbaar behang is de ideale oplossing voor diegene die steeds mee wil gaan met de allernieuwste kleurentrends en zijn of haar budget binnen de perken wil houden.  Het éénmalig aanbrengen van overschilderbaar behang vergt iets meer tijd dan het courante behang, doch dit wordt ruim gecompenseerd door het gemak waarmee u periodiek het behang laat overschilderden. 

Typerend voor dit soort behang is de hechtingslaag.  Meestal wordt vliesbehang, glasvezelbehang, vinylbehang of renovatievliespapier gebruikt.

3D behang

Wie origineel uit de hoek wil komen kiest voor 3D behang. Dergelijk behang wordt vaak gebruikt voor kinder- of speelkamers. We vinden dit behang ook meer en meer terug bij keukens en woonkamers. Het is aan te raden om slechts één muur te voorzien van 3D behang.

Een 3D paneel is een mooi alternatief.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang gaat nog een stap verder dan vliesbehang.  Het wordt vaak gebruikt voor het camoufleren van beschadigde muren.  Ook bij het renoveren van woningen of bij woningen die onderhevig zijn aan frictie is glasvezelbehang een must. 

De kenmerken zijn:

 • water afwerend;
 • stevig
 • door zijn grovere structuur is glasvezelbehang aanbrengen specialistenwerk;
 • duurzaam, zelfs tot meer dan 25 jaar;

Dit product is verkrijgbaar in tal van motieven en structuren.  In de meeste gevallen is glasvezelbehang wit en dient het overschilderd te worden.

Hou steeds in uw achterhoofd dat glasvezelbehang moeilijk te verwijderen is.

Fotobehang

Fotobehang zit opnieuw in de lift. Dankzij het internet kan er gekozen worden uit tal van foto’s gemaakt door topfotografen. Door de opkomst van de digitale fototoestellen en smartphones en de verfijning van de printtechnieken kunnen ook zelfgemaakte foto’s omgetoverd worden tot een fotowall.

Het aanbrengen van fotobehangpapier is het werk voor een specialist als IDS Interieur. In heel wat gevallen bestaat het behangpapier uit een reeks genummerde vellen die naadloos om elkaar moet aansluiten.

 


adminBehangwerken